Zwitserse kaasfondue

Kaasfondue maak je in een caquelon (kaasfonduepan). Dit is een aardewerk pan met een steel.                                                                                                        De naam is afgeleid van het 18e eeuwse Zwitserse woord “kakel” ofwel “pan van aardewerk”.

Mocht je een caquelon gaan aanschaffen is het belangrijk er op te letten dat de pan vuurvast is, dan kun je de fondue al meteen op het fornuis in de pan bereiden en hoef je het mengsel later niet over te gieten.

Gebruik ook altijd een houten lepel om de kaasfondue te bereiden!

De kaasfondue houd je het beste warm door de caquelon op een spiritusbrander te plaatsen waarvan de vlam regelbaar is. Natuurlijk kun je ook een rechaud of theelichtje gebruiken, maar hierbij is de temperatuur wat lastiger onder controle te houden.

Ook heb je fonduevorken nodig, dit zijn lange smalle vorken (meestal met twee punten) waaraan je bijvoorbeeld het stokbrood prikt, dat je vervolgens in de kaasfondue doopt.

Zwitserse kaasfondue – klassiek

  • 1 teentje knoflook
  • 400 gram Zwitserse Gruyère
  • 400 gram Emmentaler
  • 4 dl droge witte wijn
  • 1 el maïzena
  • 3 el Kirsch
  • versgemalen zwarte peper
  • mespunt nootmuskaat

De knoflook halveren en de fonduepan hiermee inwrijven. Beide kaassoorten grof raspen of in kleine blokjes snijden. De wijn in de pan gieten en aan de kook brengen. Vuur zacht zetten en onder voortdurend roeren de kaas geleidelijk toevoegen. Het kaasmengsel niet laten koken!
In een kopje de maïzena met de Kirsch tot een glad papje roeren en, als alle kaas gesmolten is, aan de kaasfondue toevoegen en goed blijven roeren tot het dik en romig is.
De Kaasfondue op smaak brengen met peper en nootmuskaat.

Tips

Wanneer je de kaas gaat raspen, gebruik dan een zo grof mogelijke rasp, maar je kaasspecialist raspt de gekozen kaas natuurlijk graag voor je!

Ook kun je de kaas in hele kleine stukjes snijden. Hele zachte kazen en ook kruidenkaas laat zich vaak minder goed raspen en dient altijd klein gesneden te worden.

Als de kaasfondue gaat klonteren, voeg dat een paar druppels citroensap toe en blijf goed roeren!

Ook als er zich een ‘bal’ lijkt te vormen in het midden van de pan, geen paniek, deze zal vanzelf weer smelten. Blijf geduldig roeren en verhoog de temperatuur niet want als de kaasfondue gaat koken dan zal deze mislukken.

Ook tijdens het kaasfonduen is het belangrijk om te blijven roeren. Dit gebeurt al door het steeds indopen van het voedsel maar mocht de samenstelling van de fondue veranderen, roer het dan nog even grondig door. Wanneer de fondue te dik lijkt te worden kunt u, heel langzaam, wat verwarmde wijn toevoegen en deze goed door het mengsel roeren.

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *